Haynes & Garthwaite Architects

Cornish Rehabilitation

Formerly the home of famous painters, this historic Cornish Colony house had been gutted and neglected by previous owners. Our design re-established a coherent flow and gave an elegant character to an awkward assembly of rooms that had been added to the original 18th century farmhouse.  The few original features that remained were restored and traditional detailing unified the historic house with the new open living spaces. The ceiling of the large family kitchen was raised to improve the scale of the room and create a dramatic focus for the house.  High levels of insulation and new efficient systems were integrated into the structure. Materials were selected to minimize maintenance.  Once a ruin, the house now provides a comfortable setting for large and small family gatherings.