Haynes & Garthwaite Architects

Plymouth Contemporary

Designed to achieve LEED certification, this three bedroom home uses traditional massing and detailing to create a delightful home on a wooded mountain side above the President Calvin Coolidge State Historic Site.  The living spaces have generous windows that provide views through a mature oak forest to the valley below.  Although the house has a modest footprint, the light filled rooms, tall ceilings and open circulation make the house feel larger than it actually is.  Sun studies were used to design roof overhangs to limit overheating in the summer while maximizing passive solar gain in the winter.  The deep eaves, back-vented siding and durable materials will reduce future maintenance costs and prolong the life of the building.  The use of structural insulated panels, solar hot water, photovoltaic panels and a fossil fuel free heating system will minimize both the operational costs and carbon footprint of the structure.