Haynes & Garthwaite Architects

The Norwich Inn

The Norwich Inn expansion knits two new buildings into the existing architectural fabric of the village.  The project adheres to the principals of smart growth by expanding a facility that is within walking distance of public transportation, banks, restaurants, shopping and the post office.  The expansion provides 11 new guest rooms by replacing a 1950’s era motel structure with a two story Greek Revival style 18 room Annex.  A dilapidated  house is being replaced with a two story Shingle Style guest house that includes 4 guest rooms and an innkeepers apartment.  The buildings are designed to complement the scale, detailing and the Victorian character of the historic Norwich Inn.  Energy costs will be limited by the integration of a high performance thermal envelope, solar hot water, efficient lighting controlled by occupancy sensors and an innovative mechanical system that does not use fossil fuels.  Other sustainable strategies include the use of locally sourced material selected for their durability and the on-site treatment of rain run-off.  Guest rooms are all equipped with gas fireplaces, comfortable bathrooms and tall ceilings in keeping with an elegant country inn experience.